3 tips waar elk MKB bedrijf gebruik van zou moeten maken

3 tips waar elk MKB bedrijf gebruik van zou moeten maken

Het is natuurlijk begrijpelijk dat een Mkb’er liefst zo weinig mogelijk tijd besteedt aan de financiële administratie. Dat is immers een onderwerp waar veel Mkb’ers niet zoveel kaas van hebben gegeten. Ze vinden het een lastig en tijdrovend onderdeel van de bedrijfsvoering en besteden die administratie dus bij voorkeur uit. Een boekhouder inhuren is echter niet goedkoop. De software voor boekhouden is tegenwoordig bijzonder gebruiksvriendelijk. Zelf de boekhouding doen met een online boekhouding pakket is daarom een tip waarmee geld en tijd kan worden bespaard.

Gebrek aan kennis is geen risico

Door zelf de boekhouding te gaan doen wordt geld en tijd bespaard, maar houd je ook beter inzicht in de bedrijfsvoering. Als je als Mkb’er geen administratieve opleiding hebt gevolgd is dat niet erg. Natuurlijk is het wel handig om enige kennis van het boekhouden te hebben, maar de software is zo gebruiksvriendelijk, dat die zichzelf wijst. Je zal dus niet zo snel een fout maken, want dat wordt door de software gesignaleerd. Desondanks is de tweede tip om in elk geval een basiscursus boekhouden te volgen. Dat kost niet zoveel tijd en je leert er de basisbegrippen van het boekhouden. Nadien kun je met meer vertrouwen zelf de boekhouding gaan doen.

Wat doet boekhoudsoftware?

Als bedrijf heb je gedurende het jaar een aantal wettelijke verplichtingen. Zoals de BTW afdragen en de jaarcijfers produceren. Dat zijn typische activiteiten die met behulp van boekhoudsoftware een stuk minder ingewikkeld worden. In de software zijn alle wettelijke regels opgenomen en als er wijzigingen zijn worden die in de software automatisch aangepast. Boekhoudsoftware biedt ook ondersteuning bij het uitbetalen van de salarissen. De meeste CAO’s zijn in de software opgenomen. Je zal dus geen problemen krijgen met het uitbetalen van het salaris aan je werknemers. Boekhoudsoftware is ook een handig hulpmiddel bij het factureren.

Kies de juiste ondersteuning

De laatste tip ten aanzien van de boekhoudsoftware voor jouw bedrijf is, dat je in de gaten moet houden of je nog wel gebruik maakt van software die past bij de omvang van je bedrijf. Soms kun je ongemerkt groeien, waardoor er andere wettelijke regelingen van toepassing zijn. Als je de verkeerde software gebruikt is er een kans dat je boekhouding niet volgens de juiste regels wordt bijgehouden. Kies dus altijd moderne boekhoudsoftware, die past bij de omvang van je bedrijf.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *